Webinaarit

Webinaari ke 23.9. ”Varhaiskasvatuksen johtaminen kriisiaikana”

Hyvä Suomen Varhaiskasvatus ry:n jäsen! Yhdistyksen toukokuussa paljon kiinnostusta herättänyt webinaari saa jatkoa! Ensimmäinen webinaari keskittyi tarkastelemaan poikkeusoloja etäkasvatuksen ja -opetuksen näkökulmasta ja seuraavassa webinaarissa ilmiöön paneudutaankin kriisiajan johtamisen näkökulmasta. Webinaari järjestetään Zoom-etäyhteyden kautta 23.9. klo 18–20. 

Maaliskuussa 2020 alkanut koronaviruksen aiheuttama akuutein kriisiaika näyttää olevan takana päin, mutta epävarmuus on edelleen vahvasti läsnä niin koko maailmassa kuin varhaiskasvatuksessakin. Miten johtaa kriisitilanteessa, joka on kaikille uusi? Mitkä ovat keskeisiä tekijöitä onnistuneessa kriisiajan johtamisessa? 

Alta löydät webinaarin rakenteen. Tule kuuntelemaan, keskustelemaan ja jakamaan kokemuksiasi!

18:00 Tervetuloa ja esittelyt
18:30 Vaasan yliopiston tohtorikoulutettava Anne Kosken puheenvuoro ”Johtaminen kriisiaikana”
18.45 Paneelikeskustelu ”Johtaminen kriisiaikana” osallistujina Anne Koski ja varhaiskasvatusjohtaja Anne Savola-Vaaraniemi
19.30 Vapaata keskustelua
19.50 Loppusanat ja kiitokset 

Tilaisuuden juontaa Suomen Varhaiskasvatus ry:n hallituksen varajäsen ja varhaiskasvatuksen opettaja, Vivianne Ruohola.

JÄSEN:
Saat sähköpostiisi zoom-miittiin linkin, jonka kautta pystyt osallistumaan webinaariin. Ellet ole webinaarin alkuun mennessä saanut sähköpostia, tarkistathan roskapostisi! Muistathan myös jatkoa varten merkitä svr:n osoitteen tärkeäksi. Webinaariin osallistumista varten tarvitset verkkoyhteyden, älylaitteen (esim. kannettava tietokone, kännykkä) ja halutessasi mikrofonin (on useimmissa kannettavissa tietokoneissa sisäänrakennettuna).

EI-JÄSEN:
Vielä ehdit liittyä jäseneksi! Liity jäseneksi sivuillamme https://eceaf.org/jaseneksi/liity-jaseneksi/ (jäsenmaksu: 28e/varsinainen jäsen, 13e/opiskelijajäsen/eläkkellä oleva jäsen ja 58e/yhteisöjäsen) ja tule mukaan webinaariin! 

Webinaari ke 20.5.2020 ”Varhaiskasvatus poikkeusoloaikana”

Suomen Varhaiskasvatus ry järjesti järjestön ensimmäisen webinaarin keskiviikkona 20.5.2020. Webinaarissa kuultiin tutkijapuheenvuoro Jonna Kankaalta ja varhaiskasvatuksen opettajat Maria Patteri ja Aleksi Vehmassalo jakoivat kokemuksiaan kentältä varhaiskasvatuksen poikkeusoloaikoina. Alta pääset lukemaan webinaarin esittelytekstin, rungon, kommentteja tapahtumasta ja koonnin Jonna Kankaan puheenvuorosta.

Webinaarin esittelyteksti ja runko

Suomen Varhaiskasvatus ry:n jäsen! Tervetuloa jäsenille ilmaiseen webinaariin ke 20.5.!

Mitä oikeastaan oli varhaiskasvatuksen poikkeusolojen etäkasvatus ja etäopetus? Entä miten päiväkodit reagoivat muutokseen, kun lapsiluvut vähenivät päiväkodeissa radikaalisti?

Päiväkodit, perhepäivähoito ja esiopetus kokivat muutoksen, kun poikkeusolot alkoivat Suomessa maaliskuussa koronaviruksen vuoksi. Vaikka päiväkoteja ei suljettu, lapsiluvut putosivat rajusti kotiinjäämisten myötä. Tilanne on ollut uusi sekä perheille että päiväkodin henkilökunnalle. Kunnilla ei ole velvoitetta järjestää varhaiskasvatusta tai esiopetusta etänä tai pitää yhteyttä perheisiin, mutta monissa kunnissa on kuitenkin toimittu näin. Päiväkodeissa lapsilukujen radikaalit muutokset ovat asettaneet myös henkilökunnan uuteen tilanteeseen. Millaista pedagogiikkaa poikkeusoloissa on järjestetty? Millaisia kokemuksia varhaiskasvatuksen opettajilla uuden edessä on? Mitä mahdollisuuksia ja haasteita uusi tilanne on tuottanut?

Kurkkaa webinaarin rakenne alta ja tule kuuntelemaan, keskustelemaan ja jakamaan kokemuksiasi!

Webinaarin rakenne:

18:00 Tervetuloa ja esittelyt
18:15 Yliopistonlehtori ja varhaiskasvatuksen tutkija Jonna Kangas, tutkijapuheenvuoro ”Hybridipedagogiikkaa uuden edessä – Varhaiskasvatusta poikkeusolosuhteissa”
19:00 Varhaiskasvatuksen opettajat Maria Patteri ja Aleksi Vehmassalo keskustelemassa
”Keskustelua varhaiskasvatuksesta poikkeusoloissa”
19:45 Vapaata keskustelua
20:00 Webinaari päättyy

Tilaisuuden juontaa varhaiskasvatuksen opettaja, Vivianne Ruohola.

Kommentteja webinaarista

Tämä on ollut oikein hyvä tilaisuus, ehdottomasti webinaarit jatkoon!

Erittäin mielenkiintoista ja oli ilo nähdä ja kuulla teitä kaikkia muitakin. Tuttuja sekä uusia kasvoja 😊.

Upeita vakalaisia tässä Zoomissa, kiitos!

Tällainen yhteinen keskustelu on kyllä motivoivaa

Kiitos Jonnalle, Aleksille ja Marialle hyvistä puheenvuoroista sekä Viviannelle toimivasta johtamisesta. Ihan huippua! Kiitos kaikille hyvästä keskustelusta <3

Koonti Jonna Kankaan puheenvuorosta

Jonna Kangas on tutkinut kevään 2020 poikkeusolojen etävarhaiskasvatusta ja -opetusta pedagogiikan tavoitteiden ja sisältöjen näkökulmassa. Tutkijan puheenvuorossaaan Kangas summasi kerättyjä kokemuksia ja havaintoja hybridipedagogiikan näkökulmasta. Hybridipedagogiikalla tarkoitetaan perinteisesti digitaalisen ja perinteisen opetuksen kohtaamista, mutta laajemmin hybridipedagogiikkaa voidaan tarkastella kontekstuaalisena ja virtaavana ilmiönä. Suomalaisessa varhaiskasvatuksessa leikki ja leikkillinen opetus ja oppiminen edustavat hybridipedagogiikkaa: se on alati liikeessä oleva, vuorovaikutuksellinen ja sensitiivinen pedagogiikan muoto. 


Etävarhaiskasvatuksessa näyttäytyi laadukkaita ja lapseen keskittyviä toteutusmuotoja, siinä missä suorittamiseen ja tehtävien tekemiseen liittyviä toimintatapoja. Näitä Kangas tarkasteli pedagogiikan kulttuurihistoriallisten kehysten näkökulmasta. Tutkimukseen osallistuneet opettajat pyrkivät kohtaamaan lapset yksilöinä ja toteuttamaan lasten kiinnostuksenkohteista lähtevää pedagogiikkaa. Myös vanhempia haluttiin tukea haastavassa ajassa ja suunnitelmat ja ohjeet ottivat huomioon perheiden erilaisia tilanteita ja haasteita. Opettajat olivat huolissaan yhteenkuuluvuuden ja yhteishengen ylläpitämisestä, sekä välittämisestä ja lapsen tukemisesta. Haasteena etävarhaiskasvatuksessa näyttäytyi leikin ja leikin ohjaamisen ja virittämisen vähyys. Lasten mielikuvitusrikas tapa havainnoida ja tulkita maailmaa unohtui varsinkin etävarhaiskasvatuksen alkuvaiheissa, eikä leikkiä pidetty keskeisenä etävarhaiskasvatuksen muotona. Vaikka leikin suora ohjaaminen on vaikeaa etävarhaiskasvatuksessa, leikin keskeinen merkitys ja rooli varhaiskasvatussuunnitelman perusteissa (2018) asettaa tavoitteita myös leikin ylläpitämiselle, leikilliselle vuorovaikutukselle ja toiminnalle. Kangas pohtii, onko kotona syntyvää itseohjautuvaa leikkiä pidetty liiaksi itsestään selvyytenä. Lisäksi on mahdollista, että leikkipedagogiikkaan 90-luvulta iskostunut sisäisesti aktiivinen, ulkoisesti passiivinen opettajan rooli estää varhaiskasvatuksen opettajia aktiivisesti virittämästä lasten leikkiä, tuomasta leikkiaiheita ja -ideioita lapsille. Kangas ehdottaakin, että tulevaisuudessa on tärkeää palauttaa leikki varhaiskasvatuksen keskiöön ja vahvistaa sen roolia opettajien pedagogisessa ajattelussa myös nopeasti muuttuvissa tilanteissa. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *