Toimintakertomus

TOIMINTAKERTOMUS 2021

YHDISTYKSEN TARKOITUS

Suomen Varhaiskasvatus ry:n toiminnan tarkoituksena on edistää lasten oikeuksia, kasvatusta ja hyvinvointia kotona, varhaiskasvatuksessa (ml. esiopetus), koulussa ja yhteiskunnassa yleisemminkin. Tarkoituksena on edistää suotuisia kasvuolosuhteita ja kasvamista. Toiminnalla halutaan edistää lasten kanssa työskentelevien yksilöiden ja ryhmien välistä yhteistyötä. Lisäksi tarkoituksena on kiinnittää huomiota lasten oikeuksiin ja lasten tarpeisiin sekä tukea lasten asemaa yhteiskunnassa. Yhdistyksen toiminnalla halutaan edistää tutkijoiden, kouluttajien sekä käytännön kasvatus- ja opetustyötä tekevien välistä vuorovaikutusta em. tavoitteiden toteutumiseksi.  

TOIMINTA

Vuosikokous järjestettiin yhdistyksen sääntöjen mukaisesti 17.3.2021  vallitsevan koronatilanteen (Covid-19 pandemia) vuoksi etäyhteydellä Zoomissa. Osallistujia vuosikokouksessa oli aiempaa enemmän, yhteensä 15.

Vuosikokouksessa valittiin yhdistyksen puheenjohtajaksi Eeva Hujala. Hallituksen varsinaisiksi jäseniksi valittiin: Elina Fonsén, Tuulikki Ukkonen-Mikkola, Merja Koivula, Riitta Korhonen ja Riikka Mäkinen. Hallituksen varajäseniksi valittiin: Marika Raitanen, Anne Liimola, Maria Patteri, Piia Roos ja Vivianne Ruohola. Lisäksi vuosikokouksessa päätettiin, että Eija Kamppuri jatkaa rahastonhoitajana.

Hallituksen järjestäytymiskokouksessa 25.3. valittiin muut luottamustehtävät hallituksen jäsenille, varajäsenille ja aktiiveille seuraavasti:

Varapuheenjohtaja: Tuulikki Ukkonen-Mikkola

Sihteeri: Riikka Mäkinen

jäsenvastaava: Elina Fonsén

Viestintätiimi: Vivianne Ruohola, Marika Raitanen, Anne Liimola, Maria Patteri 

JECER-tiimi: Merja Koivula ja Riitta Korhonen

Kansainväliset asiat: Piia Roos

TSV tiimi: Eeva Hujala, Elina Fonsén, Piia Roos, Merja Koivula, Riitta Korhonen ja Tuulikki Ukkonen-Mikkola

Lisäksi 20v juhlatoimikunnassa jatkavat: Eeva Hujala pj., tiimi: Elina Fonsén, Riitta Korhonen, Vivianne Ruohola.

Hallitus kokoontui vuoden 2021 aikana kaikkiaan 18 kertaa. Kokoukset toteutettiin etänä Zoomissa tai sähköpostikokouksena. 

Jäseniä yhdistyksessä oli vuoden 2021 lopussa 158 henkilöjäsentä ja 7 yhteisöjäsentä. Jäsenmäärää kasvoi hieman edellisestä vuodesta. Uusi maksukausi aloitettiin tammikuusta 2021.

Yhteiskunnassa vallitsevan koronatilanteen vuoksi yhdistys ei järjestänyt kokoontumisia kirjanjulkistamistapahtumaa lukuunottamatta. Yhdistys tarjosi myös vuonna 2021 verkossa avoimia ja maksuttomia webinaareja.

Webinaarien tiedot:

Musiikkikasvatus varhaiskasvatuksessa, 16.2.2021

Varhaiskasvatuswebinaarit jatkuvat!

Keväällä 2021 Suomen varhaiskasvatus ry tarjoili jäsenistölleen varhaiskasvatuksen sisältöjen kehittämiseen ja luovaan tarkasteluun keskittyviä webinaareja erityisesti taidekasvatuksen sisältöalueilta. Helmikuun 16. päivän webinaarin puhujina kuulimme varhaiskasvatuksen professori Inkeri Ruokosta varhaisesta musiikkikasvatuksesta, Mirkka Rouhiota Helsingin varhaiskasvatuksen Musakärry-toiminnasta ja Kielinuppu-pedagogiikan kehittäjät olivat kertomassa Kielinupun synnystä.

Webinaarin lopussa yleisö pääsi keskustelemaan ja kyselemään esiintyjiltä musiikkikasvatuksen näkökulmia ja kokemuksia paneelissa, jonka juontivat Jonna Kangas ja Vivianne Ruohola Suomen varhaiskasvatus ry:stä. Linkki webinaarin Facebook-tapahtumaan: https://www.facebook.com/events/245184037015211/?ref=newsfeed 

Taidekasvatuswebinaari, 11.5.2021

Yhdistyksen kevätwebinaarin teemana oli varhaisiän kuvataidekasvatus. Aihe oli ajankohtainen. Kansallinen koulutuksen arviointikeskus Karvi on julkaissut selvityksen opetus- ja kulttuuriministeriön toimeksiantona koskien viisivuotiaiden pedagogiikkaa sekä taito- ja taidekasvatuksen nykytilaa ja kehittämistarpeita suomalaisessa varhaiskasvatuksessa. Kehittämistarpeiksi nousi mm. lapsen omaehtoisen ja ohjatun leikin yhdistäminen oppimisen eri alueisiin. Lisäksi Karvi totesi, että taito- ja taidekasvatuksen tulee näkyä lasta osallistavana ja kulttuuritietoisena toimintana, jossa näkyy pedagoginen jatkumo. Käsityöllisen ilmaisun asemaa varhaiskasvatuksen taidekasvatuksessa tulee vahvistaa. Julkaisuun voi tutustua esimerkiksi täältä: https://karvi.fi/app/uploads/2021/05/KARVI_9_2021.pdf

Webinaarimme emännöi Jonna Kangas. Alustajiksi olivat lupautuneet Hanna Niinistö sekä Leena Knif, jotka avasivat varhaiskasvatuksen kuvataiteen pedagogiikan opetusta. Tutkimuksellista näkökulmaa taiteiden merkityksistä lapsen sosioemotionaaliselle hyvinvoinnille toi Marita Neitola. Lisäksi mukana oli taidepedagogi Mari Nuorivaara, joka esittelee Vantaan varhaiskasvatuksen taidepedagogi-työmallia, sekä varhaisiän taidekasvatuksen käytäntöjen kehittämistä lapsiryhmässä avasi varhaiskasvatuksen opettaja Riikka Mäkinen. Linkki webinaarin Facebook-tapahtumaan: https://www.facebook.com/events/3843216569059910/?ref=newsfeed 

Pitkittyneen koronatilanteen vuoksi yhdistys ideoi jäsenilleen uuden konseptin tukemaan varhaiskasvatuksen asiantuntijoiden työtä. Suosituista webinaareista oltiin saatu hyvää palautetta, mutta jäsenistö toivoi, että videoihin voisi palata myöhemminkin. Tämän vuoksi yhdistys uudisti toimintaansa ja perusti Youtube-kanavan nimellä Suomen varhaiskasvatusyhdistys svry. Kanavalle julkaistiin avoimesti ja maksuttomasti seitsemän videota, joista kaikki kuvattiin Kokkolassa Tiedejulkaiseminen varhaiskasvatusta kehittämässä -seminaarissa syksyllä 2021. Videot tuotettiin yhteistyössä JECER-tiedelehden kanssa siten, että JECER järjesti seminaarin ja kuvasi videot ja SVRY:n hallitus perusti Youtube-kanavan ja latasi videot verkkoon. Toiminnan tarkoituksena oli vahvistaa tutkimusten asemaa varhaiskasvatuksen alalla ja kehittää varhaiskasvatusta tutkimusperustaisesti.

Videoista seitsemässä tutkijat esittelivät tuoreimpia tutkimustuloksiaan ja kahdeksannella, englanninkielisellä videolla seitsemän suomalaista huippututkijaa keskustelivat opettajakoulutuksen ja pedagogisten käytänteiden kehittämisestä sekä esittivät kriittisiä huomioita varhaiskasvatuksen tulevaisuudesta.

Videoiden julkaisupäivämäärät, puhujat ja aiheet:

Tiedeviestintä, Yliopistotutkija samuli Ranta, 7.12.2021

Aikuisen ja lapsen välinen vuorovaikutus taaperoiden sosiaalisen kompetenssin tukena, Tutkijatohtori Jenni Salminen, 7.12.2021

Tutkimusperustaisen varhaiskasvatuksen kehittäminen, Yliopistonlehtori Jyrki Reunamo, 7.12.2021

Tieteen, teorian ja käytännön yhteistyöllä kohti laadukasta varhaiskasvatusta, Yliopistonlehtori Tuulikki Ukkonen-Mikkola, 7.12.2021

Varhaiskasvatuksen opettajan toimijuudet nyt ja tulevaisuudessa, Yliopistonlehtori Jonna Kangas, 7.12.2021

Johtajuuden rakenteista johtamisen käytäntöön, Professori Eeva Hujala, 7.12.2021

International open access webinar about ECEC research and practices (panel with Finnish researchers), 7.12.2021

Finland’s leading researchers on the field of early childhood education and care discuss broad themes, such as:

– developing and understanding today’s teacher education programmes

– developing pedagogical practices

– critical reflection of the processes and future orientation

The panelists are following:

Professor Heidi Harju-Luukkainen

Professor (Emerita) Eeva Hujala

Docent, University Lecturer Jyrki Reunamo

Docent, University Lecturer Jonna Kangas

University Lecturer Merja Koivula

Postdoctoral Researcher Jenni Salminen

Postdoctoral Researcher Samuli Ranta

Suomen Varhaiskasvatusyhdistys svry:n Youtube-kanavan on saavuttanut vuoden aikana 28 tilaajaa. Yhdistys tiedotti Youtube-videoista jäsenilleen sekä sähköpostitse että sosiaalisessa mediassa. Facebookissa videoita mainostettiin tunnetuimmissa ryhmissä, kuten Varhaiskasvatuksen opettajat. 

JECERIN TOIMINTA

Yhdistyksen kuluneen toimintakauden alussa yhdistys perusti Tiedeasian ohjausryhmän varten JECERin päätoimittajuuden ja päätoimittajavaihdoksen valmistelua varten. Yhdistyksen pitkäaikainen päätoimittaja tri Johanna Heikka jätti päätoimittajan tehtävät keväällä 2021. Väliaikaisena päätoimittajana toimi professori Niina Rutanen. Yhdistys valitsi uudeksi päätoimittajaksi professori Heidi Harju-Luukaisen Kokkolan yliopistokeskuksesta. Hän aloitti päätoimittajana heinäkuun alusta 2021. Päätoimittajavaihdoksen yhteydessä päivitettiin yhdistyksen hallintosääntö JECERin osuutta koskien. Tähän sisältyi myös aiemmin nimetyn JECERin taloudesta huolehtivan toimituspäällikön toimenkuvan täsmentäminen. Kustannuspäällikkönä toimii professori Kati Mäkitalo.

JECER julkaisi vuonna 2021 kolme numeroa. Näistä ensimmäinen oli teemanumero ja toinen ja kolmas olivat avoimia numeroita. Teemanumerossa 10(1), Children’s participation and rights in early childhood education and care, ilmestyi yhteensä kuusi artikkelia ja editorial. Teemanumeron vierailevina toimittajina toimivat Noora Heiskanen, Jaana Juutinen, Anu Alanko ja Mari Vuorisalo Avoimessa numerossa 10(2) ilmestyi yhteensä 14 artikkelia. Ensimmäistä kertaa julkaistiin tässä vuosikerrassa myös kolmas numero 10(3), jossa julkaistiin 13 artikkelia.

Vuonna 2021 JECERin toiminnan kehittämistä jatkettiin tieteellisille lehdille osoitettujen kansainvälisten laatukriteerien suunnassa. Vuoden alussa otettiin käyttöön plagiaatintunnistusjärjestelmä, jonka kautta kaikki lehdessä julkaistut artikkelit numerosta 10(2) alkaen on käytetty. Suomen Varhaiskasvatus ry sai ensimmäistä kertaa valtionavustusta Tieteellisten seurain valtuuskunnalta JECER-lehden toimintakuluihin. Toimituksessa käynnistettiin Tieteellisen seurain valtuuskunnan ylläpitämään journal.fi palveluun liittymisprosessi. Syksyn aikana kaikki JECERissä julkaistut artikkelit tilastoitiin palvelun edellyttämällä tavalla ja niiden siirto aloitettiin journal.fi alustalle. Siirtymän myötä JECERin julkaisujen näkyvyys ja saavutettavuus paranevat ja käsikirjoitusten käsittelyprosessit sujuvoituvat. Journal.fi palvelua varten JECERille haluttiin tehdä myös kansilehti, jonka suunnittelusta ja toteutuksesta vastasi Riikka Mäkinen.

16.11. JECERin päätoimittaja Heidi Harju-Luukkainen järjesti Kokkolan yliopistokeskuksessa ensimmäiset tiedejulkaisemiseen keskittyvät JECER-päivät. Päivien aikana kuullut asiantuntijaluennot ja paneelikeskustelu tiedejulkaisemisesta videoitiin ja julkaistiin yhdistyksen YouTube-kanavalla.

JECERin toimituksessa on työskennellyt vuoden 2021 aikana kuusi toimittajaa ja tekninen toimittaja. Vuoteen sisältyi useita toimittajien tapaamisia Teams-alustalla (26.1; 2.2; 5.2; 4.3; 31.3; 26.4; 29.6; 27.8; 24.9; 4.11 ja 10.12.2021). Tapaamisissa tarkasteltiin lehden tilannetta ja kehitettiin toimintaa sekä valmisteltiin toimituskunnan kokouksia. JECERin kustannuspäällikkönä aloitti 4/2021 Kati Mäkitalo, jonka tehtäviin kuuluvat mm. lehden talouteen liittyvät asiat.

Toimituskunta kokoontui kaksi kertaa, 27.4. ja 10.9.2021. Kokoukset pidettiin Teams-alustalla. Toimituskuntaan vuonna 2021 kuuluivat: Päätoimittaja KT Johanna Heikka (1/2021-5/21), Päätoimittaja Heidi Harju-Luukkainen (6/21 ->), varapäätoimittaja KT Merja Koivula, VTT Niina Rutanen, KT Jenni Salminen, KT Juli-Anna Aerila (4/21 ->), KT Outi Ylitapio-Mäntylä (5/21 ->), FT Marleena Mustola (vanhempainvapaalla) KM Mervi Eskelinen, FT Eeva Hujala, KT Riitta Korhonen, KT Päivi Kupila, FT Lasse Lipponen, KT Anneli Niikko ja PhD Manjula Waniganayake. 

TIETEELLISEN SEURAIN VALTUUSKUNTA

Puheenjohtaja Eeva Hujala osallistui yhdistyksen edustajana Tieteellisen seurain valtuuskunnan (TSV) syyskokoukseen 22.9.2021. Keskeisiä päätettäviä asioita kokouksessa oli valtuuskunnan uuden hallitusten vaihtuvien jäsenten vaali toimikaudelle 2022-2024 sekä vuoden 2022 toiminta- ja taloussuunnitelman hyväksyminen. Kustannuspäällikkö Kati Mäkitalo toimii yhdistyksen yhteyshenkilönä ja vastaanottaa TSV:n viestit, jotka ovat osoitettu yhdistyksille. Viestit välitetään edelleen yhdistyksen hallituksen jäsenille ja yhdistyksen sihteerin avulla yhdistyksen varsinaisille jäsenille tiedoksi mahdollisia toimenpiteitä varten. Varhaiskasvatuksen yhdistys on tehnyt seuraavia toimenpiteitä: 1) yhdistys ehdotti julkaisufoorumiin jäsenehdokasta paneliin 18 kasvatustieteet ja psykologia, johon nimitettiin yhdistyksen ehdotuksesta Kati Mäkitalo toimikaudelle 2022-2025; 2) marraskuussa 2021 TSV kartoitti tieteellisten seurojen vastuulliseen tieteeseen liittyvää toimintaa ja vastuullisen tieteen edistämistä pyytämällä seurojen kokeneita henkilöitä vastaamaan ja yhdistyksen pitkäaikaisena jäsenenä puheenjohtaja Eeva Hujala vastasi kyselyyn; 3) TSV lähestyi vuoden 2022 alussa yhdistyksiä pyytäen jäseniä vastaamaan kyselyyn ja ko pyyntö on julkaistu ja välitetty jäsenille yhdistyksen facebook-ryhmässä; 3) Yhdistys haki tieteelliseen julkaisutoimintaan TSV:ltä avustusta syksyllä 2020 ja avustusta myönnettiin 4 500€ vuodelle 2021. 4) Yhdistys haki tieteelliseen julkaisutoimintaan TSV:ltä avustusta syksyllä 2021 ja avustusta myönnettiin 5 500€ vuodelle 2022.

TIEDOTTAMINEN JA VIESTINTÄ

Yhdistyksen ajankohtainen tiedotustoiminta on enenevässä määrin siirtynyt sosiaaliseen mediaan. Yhdistyksen Facebook-sivuilla oli vuoden 2021 lopussa 3186 tykkääjää ja 3316 seuraajaa. Seuraajamäärä on kasvanut: vuoden 2020 lopussa Facebook-sivuilla oli 3077 seuraajaa. Lisäksi yksittäiset julkaisut tavoittivat enimmillään 3770 kävijää. Voidaan siis todeta, että yhdistyksellä on merkittävä yleisö sosiaalisessa mediassa. Lisäksi yhdistys oli aktiivisessa vuorovaikutuksessa jäsenistön kanssa mm. Facebookin messengerin kautta. Yhdistyksen oma Youtube-kanava syntyi webinaarien jatkoksi, tallenteet jäävät jäsenille katsottaviksi.

Yhdistys tiedottaa jäsenilleen suunnatusta toiminnastaan sähköpostin välityksellä ja kotisivujen kautta. http://eceaf.org sekä Facebook -sivujen välityksellä. Vuoden aikana yhdistykselle luotiin oma sähköposti Suomen Varhaiskasvatusyhdistys ry -nimellä. Yhdistyksen sähköpostiosoite on  svry.jasenposti@gmail.com. Yhdistyksen sähköpostista on pitänyt huolta Riikka Mäkinen. 

Kuluneen toimintakauden aikana yhdistyksen kotisivuja on päivitetty perusteellisemmin. Tavoitteena on ollut saada kotisivuista ajantasaiset, jäsennellyt sekä yhteneväisessä linjassa olevat. Päivitys jatkuu vuonna 2022. Kotisivujen yhteyteen yhdistys aloitti syksyllä 2021 blogi-sivut, jossa julkaistiin syksyllä yksi Eeva Hujalan ja Tuulikki Ukkonen-Mikkolan blogikirjoitus “Nyt ollaan oikealla tiellä varhaiskasvatuksessa”, joka käsittelee varhaiskasvatuksen nykytilaa. 

TALOUS

Yhdistys hankki varoja perimällä jäseniltään jäsenmaksua (varsinainen jäsen 28€, alennettu 13€ ja yhteisöjäsen 58€). Jäsenmaksukausi on kalenterivuosi. Varoja hankittiin myös myymällä Osallisuuden pedagogiikkaa varhaiskasvatuksessa 2 – suunnittelu, toteutus ja kehittäminen (OsPe2) -kirjaa sekä vuoden lopussa ilmestynyttä Varhaiskasvatuksen asiantuntija – yhdessä eteenpäin -kirjaa, teosta myytiin 65 kpl joulukuussa (sisältää tekijäkappaleet) OsPe2 -kirjaa myytiin vuoden aikana 33 kpl.   Osallisuuden pedagogiikkaa varhaiskasvatuksessa -kirjan (ensimmäinen osa)  e-kirjaversion verkkomyynti Books of Demandissa (BoD)  myyntejä 19 kpl ja lainauksia 25 kpl. Kirjan tilausten ja laskutuksen seurannan hoiti yhdistyksen rahastonhoitaja. Vuoden aikana aloitettiin kaksi uutta kirjaprojektia. Ensimmäisenä valmistui teos Varhaiskasvatuksen asiantuntijat – yhteistyössä eteenpäin, joka julkaistiin 1.12.2021. Teoksen tavoitteena on tukea varhaiskasvatuksen toimijoita arjen työyhteisötoiminnassa. Toinen kirja laittettiin suunitteille; yhdistyksen historiikki, joka julkaistaan 2023.

Yhdistyksen varsinaisesta toiminnasta tuli tavanomaista vähemmän kuluja johtuen Covid-19 -tilanteesta. Kokoukset järjestettiin etäyhteyksillä. Tarjoilukuluja muodostui vain kirjanjulkistamistilaisuudesta 1.12.2021. Tilaisuus pidettiin Akava/OAJ:n aluetoimistolla (Otavalankatu 9, Tampere).